torstai 8. marraskuuta 2012

Autolla ajetaan ei-niin-varovasti

Täällä liikenne on täysin omaa luokkaansa. Suomalaisen silmiin näyttää välillä kuin mitään sääntöjä ei olisi: kukaan ei käytä turvavöitä (oikeastaan niitä ei useimmiten edes ole), ihmisiä istuu kulkuvälineissä ihan missä sattuu, kaistanvaihdot ovat ihan päättömiä "nyt mä menen tähän",  jalankulkijat juoksevat isojenkin teiden ylitse ilman liikennevaloja tai suojatietä. Kuitenkin liikenne sujuu ja kaikki tuntuvat pelaavan yhteisillä kirjoittamattomilla säännöillä. Nimenomaan kirjoittamattomilla, sillä ajokortin voi saada monilla tavoilla, joista autokoulun käyminen on vain yksi vaihtoehto, eli liikennesäännöt eivät ole välttämättä kaikilla kovin hyvin hallussa. Mutta ei hätää äiti, oloni on turvallinen!
Suomessa tööttäily liikenteessä on vähintäänkin agressiivissävytteistä ja harvinaista. Ghanassa on toisin. Auton torvi on äänimerkki, jolla ilmaistaan iloisesti "täältä minä tulen", kun vaihdetaan kaistaa tai kun ohittaa jakankukijaa (en tiedä, tottuuko siihen ollenkaan, että kun kävelet rauhassa, kuuluu yhtäkkiä selän takaa tööttäys ja samalla hetkellä auto porhaltaa vierestä)

Julkinen liikenne eroaa suomalaisesta. Afrikassa ei ole aikatauluja, jolloin autot kulkevat tai numeroa, johon soitat ja tilaat taksin (ellet sitten ole saanut joltain kuskilta itseltään tämän puhelinnumeroa. Ghanalaiset miehet nimittäin tykkäävät vaihtaa numeroita) vaan autot nappaavat asiakkaan sopivasta kohdasta kyytiin tai lähtevät liikkeelle sitten, kun auto on täynnä.

Ehdottomasti hauskin julkisen liikenteen muoto on trotro. Trotrot ovat ikään kuin pakettiautoja, joihin on lisätty istuimet. Missään ei lue, mihin mikäkin trotro on menossa vaan autossa kuljettajan lisäksi työskentelevä mate huutaa ja viittoo kädellä määränpäätä. Jossain vaiheessa matkaa mate pyytää maksun, ja antaa kyllä vaihtorahan, kun vain malttaa odottaa (niillä on käsittämätön muisti, he voivat yhtäaikaa muistaa monen asiakkaan maksutapahtuman). Useimmiten trotrossa on hyvin tiivis tunnelma: omat polvet suussa ja vierustoveri kiinni kyljessä.

Jos haluame täältä Ablakusta lähteä yhtään mihinkään, täytyy meidän ensimmäiseksi ottaa taksi. Se ei ole vaikeaa, kertaakaan ei meidän ole kovin montaa minuuttia tarvinnut odottaa, että kohdalle on ajanut auto, jossa on tilaa meille kaikille. Takseja täällä on kahdenlaisia: shared ja drop in. Drop in vie asiakkaan sinne, minne tämä haluaa (eli toimii suomalaisen taksin tapaan). Shared taxi on nimensä mukaan jaettu, eli samaan kyytiin poimitaan matkan varrelta toisilleen tuntemattomia ihmisiä.
Mielestäni tämä shared taxi on aivan mielettömän hyvä systeemi. Se on sekä ekologista, taloudellista että ihan mukavaa. Ehkä suomalaisessakin systeemissä olisi opittavaa tästä!

Santeri ihmetteli keskustellessamme, onko minulla varaa täällä kuljeskella jatkuvasti taksilla. Täällä julkisen liikenteen hinnat ovat kuitenkin eri luokkaa kuin Suomessa. Accran sisällä kuljettu matka trotrolla pyörii matkasta riippuen siinä cedin paikkeilla, eli alle puoli euroa; shared taxi meiltä rannalle 70 pesoeta ja  Barrialiin 80 pesoeta (jotain kolmisenkymmentä senttiä). Eli kyllä, minulla on varaa kulkea täällä taksilla. Tosin paikalliseen hintatasoon alkaa olla jo niin tottunut, ettei enää edes tunnu erityisen edulliselta vaan nämä hinnat ovat ihan perushintatasoa.

Suomen katsastuskriteereillä täällä ei olis varmaan yhtäkään autoa. On käsittämätöntä, millaisilla rotiskoilla pääsee kulkemaan ja ilmeisen hyvin. Oli kyseessä trotro tai taxi, niin joka paikka repsottaa: ikkunat, ovet, penkit... Kovalla sateella on enemmän sääntö kuin poikkeus, että ikkunan reunasta vuotaa vettä. Syviä lihaksia on hyvä treenata autossa istuessaan, kun ei uskalla nojata eteen tai taakse tai kummallekaan sivulle joko epävarman tuolin tai oven takia. Ajon aikana kuuluu epämääräistä kolinaa ja räminää, ja oven tai lattian läpi saattaa tuntua vilvoittava ilmavirta. Lähes joka trotron takalasista voi bongata Jeesuksen tai  ajamiseen tai Jumalaan liittyvän sloganin.

Ghana-autoilua tulee aivan varmasti ikävä. Musiikki, maisemat ja meininki ovat ajaneet tiensä suoraan sydämeen <3

1 kommentti:

  1. Ootko huomannu et joissain autoissa lukee sillai vinosti kirjotettuna "still"? Muistaakseni sellasen tarran saa lätkästä autoonsa siel jos on onnistunu oleen liikenteessä jonkun tietyn ajan kolaroimatta :DDD

    VastaaPoista